Author Topic: Bu Kahvaltıların Bir Anlamı Olmalı …  (Read 1170 times)

admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2796
    • View Profile
Bu Kahvaltıların Bir Anlamı Olmalı …
« on: April 03, 2018, 11:07:14 PM »
Bu Kahvaltıların Bir Anlamı Olmalı …

 

Daha küçücükken, sabahın köründe kalkar kalkmaz burnumuzun dikine dikine sokulan o kahvaltıların elbette bir anlamı vardı… Anne babamızın bize işkence yöntemi değildir yoksa kahvaltı; yanlış olmasın… Herkes kalktığı gibi kahvaltı etmek zorunda mıdır? Tartışılır ama evet herkes her gün kahvaltı etmelidir. Sadece kendinizi zorlamak yerine iştahınızın geldiği saatte kahvaltı etmeyi deneyin, emin olun olmayan kahvaltı alışkanlığınız kendiliğinden gelip başınıza taht kuracak…

 

Kahvaltının Beden Ve Zihin Gelişimi Açısından Önemli Olduğunu Biliyoruz; Fakat Ne Kadar Uyguluyoruz?



Öncelikle yapmanız gereken her sabah aynı saatte kendinize kahvaltı hazırlamanız ve günün bu güzel saatlerinde metabolizmanızı ateşlemeye başlamanız.  Bu durum hem vücudunuzun kendini iyi hissetmesi ve zindelik hali ile kendini gösterirken, hem de işe, ofise mutlu bir şekilde gitmenizi sağlayacaktır. Ayrıca yapılan araştırmalar bize kahvaltı yapan bireylerin yapmayanlara göre daha başarılı olduğunu göstermiştir.



Peki Kendimize Kahvaltı Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

Kahvaltı dediğimiz şey artık ‘’karın doyurmak’’ anlamından çıkarılmalıdır! Kahvaltının en önemli öğün olduğunu bilerek et, süt, meyve-sebze ve tahıl grubundan oluşan temel besinlerin yeterli ve dengeli alınmasını sağlamalıyız. Zengin bir kahvaltı için; en kaliteli protein olan yumurtaya kahvaltımızda mutlaka yer vermeliyiz. Yumurta beyin fonksiyonlarımıza katkı sağlarken aynı zamanda bizi tok tutmaktadır. Çocukluk yıllarımızdan itibaren kemik gelişimi için peynir ve sütü kahvaltımızdan eksik etmemeliyiz. İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde özellikle iş döneminde algımızın artmasına katkı sağlayan ekmeği de kahvaltılarımıza eklemeliyiz. Bu kahvaltılık besinleri; tokluğumuzu arttıracak, lif içeriği bakımından yüksek domates, salatalık, biber ve maydanoz- dereotu gibi mevsim sebzeleri ile de çeşitlendirmeliyiz.



Kahvaltı edilmediğinde vücudumuzda neler olur, gün boyu bizi nasıl etkiler?

 

Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder. En son yapılan öğün akşam yemeği ile günün ilk öğünü kahvaltı arasında 8-12 saatlik bir süre vardır. Bu süre içinde vücut, besin öğelerinin tümünü kullanır. Eğer sabah kahvaltı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşmaz. Bu durumda da yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı gibi sıkıntılar yaşanır. İş performansı, çalışma isteği düşer  ve konsantrasyon azalır. Vücut kendi depolarından kullanır ve hastalıklar karşısında direnci düşer. Yoğun bir açlık hissiyle birlikte yorgunluk ve bitkinlik oluşur.

Anlayacağınız öyle uzun soluklu pazar kahvaltısı tadında şuursuzca yiyeceğimiz kahvaltılar yerine, az öz ama ille de kahvaltı...

 

Hem ne demiş Cemal SÜREYA;

 

Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem

Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı…

 

Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük

Beslenme ve Diyet Uzmanı

www.aslihankucuk.com

facebook.com/uzmdytaslihankucuk

instagram.com/uzmdytaslihankucuk