Author Topic: Bel Ağrısında Yatak Seçimi Nasıl Yapılır?  (Read 1227 times)

admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2802
    • View Profile
Bel Ağrısında Yatak Seçimi Nasıl Yapılır?
« on: February 11, 2018, 02:51:50 PM »
Bel Ağrısında Yatak Seçimi Nasıl Yapılır?

 

Ortalama bir insan hayatının yaklaşık olarak üçte biri yatakta geçmektedir. Yalnızca yatak üzerinde geçirilen zaman göz önünde bulundurulduğunda bile yatak konforunun ne kadar önemli olduğu görülmektedir. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, bel ağrısı olan ya da olmayan herkes için yatak seçiminin önemine vurgu yaparak önemli açıklamalarda bulundu.

 

Son zamanlarda gelişen teknolojiler ile birlikte yeni yatak türlerinin ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, omurga sağlığı için en uygun yatak pozisyonunun omurgayı oluşturan omurların ve disklerin üzerine en az derecede yükün bindiği uyuma pozisyonu olduğunu ifade etti.

 

Çok yumuşak, aşırı esnek ya da çok sert yatakların omurgayı zorlayan türde yataklar olduğuna dikkat çeken Yıldızhan,  yatarken omurganın desteklenmesinin son derece önemli olduğunu, doğal eğriliklerin korunamamasının özellikle bel bölgesinde yer alan omurların aşırı gerilmesine ve omurlar arasında yer alan disklerin üzerine aşırı yük binmesine neden olduğunu belirtti.

 


İdeal yatak
 

Ahmet Yıldızhan, bel ağrılarından korunmaktan öte bel sağlığı için de ideal yatağın, vücudun doğal eğriliklerini koruması ve bu eğriliklerin artmasına ya da azalmasına yol açmayacak şekilde olması gerektiğini ifade ederek, uygun ortopedik yatakların seçilmesi gerektiğini, yatağın yapıldığı malzeme kadar boyutunun da rahatlık ve bel açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Yıldızhan, yatağının boyunun kişinin boyundan en az 20 santimetre uzun olması ve eninin de yeterince geniş olması gerektiğini de ekledi.

 


Yataktan Nasıl Kalkmak Gerekir
 

Çeşitli bel problemlerinin çok uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra aniden hareket etmeye bağlı olarak orta çıktığını dile getiren Doç. Dr. Yıldızhan, “uzun süreli yatma sonrasında gevşeyen kaslar ani hareketlere yeterince hızlı tepki veremediği için eklem ve omurgayı korumasız bir şekilde bırakabilmektedir. Bunun sonucunda tutulma, spazm, incinme ya da ağrı gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Bu gibi istenmeyen durumların olmaması için yataktan kalkmadan önce yan dönmek, bacakları yataktan aşağıya sarkıtmak ve kol desteği ile beraber gövdeyi doğrultmak gerekmektedir.” dedi.

 

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net