Çocuğunuzla Yaş Aralığınızı Açmayın!Anne olma yaşı, anne olabilmekle doğrudan ilişkilidir. Gebelik için yaş, kesin bir engel değildir. Fakat yaş ilerledikçe düzenli cinsel ilişkide bulunulmasına rağmen gebe kalma süresi uzayabilir.
40 yaşından sonra yumurtaların kalitesi düşer. Bu ise anne olmayı zorlaştırır, aynı zamanda tüp bebek tedavisinde başarı şansını düşürür. Yaşın ilerlemesi, gebeliğin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini de zorlaştırabilmektedir. Düşük yapma riski yaş ilerledikçe artmaktadır.
Öte yandan üreme sağlığı açısından kadınların biyolojik yaşı, kronolojik yaşından daha önemlidir. Bazen 45 yaşındaki bir kadın düzenli olarak yumurta üretirken çok daha genç olan bir kadında menopoz dönemine girmiş olabilmektedir.
35 yaşından büyük kadınların, 6 aydır düzenli ilişkiye girmelerine rağmen hamile kalamaması durumunda doktora görünmesi gerekir. Herhangi bir sorun görülmediği takdirde, bu hastalar, infertil (kısır) hastalar olarak görülebilir. Yaşı uygun görülen bu hastalara eşinin sperm parametleri uygun olduğu taktirde aşılama tedavisi yapılabilir. Eğer aşılama tedavilerinden fayda görülmez ise diğer yardımcı üreme teknikleri olan mikroenjeksiyon tipi tüp bebek, özellikle IMSI tekniği uygulanmalıdır.
Yaş İlerledikçe Gebelik Elde Edilmesini Zorlaştıran Sebepler Yaş ilerlemesine bağlı olarak yumurtalar yaşlanır, döllenme oranında azalma meydana gelir, yumurtalarla taşınabilecek genetik anomali ihtimali artar. Bununla birlikte yumurtaların sayısında azalma, Endometriumun döllenen yumurtayı tutma yeteneğinin azalması, Endometriozis ve myomların artması gebe kalmayı zorlaştıran sebeplerdir. Sıralanan bu sorunlar yaş ilerlemesine paralel olarak ortaya çıkar.
Kadının yaşı ilerledikçe yumurtanın etrafında zona adı verilen tabaka kalınlaşarak embriyonun rahme tutunmasını, buna paralel olarak gebelik şansını azaltır. Zona adı verilen tabakada pencere açılması için kullanılan lazer yöntemi bu grup hastalarda gebelik oranını belirgin olarak arttırmaktadır. Lazer yardımıyla tomurcuklanma uygulamaları embriyoya zarar vermez, bu yöntem ile 38 yaş üzerindeki birçok vakada gebelik görülmektedir.
Hamilelik Şansınızı Arttıran Sebepler Hamilelik öncesi danışmanlık almak, erken ve düzenli takip yaptırmak, sigara ve alkolden uzak durmak, doktor önermedikçe bitkisel de dahil hiçbir ilaç kullanmamak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, iyi pişmemiş ve çiğ etten uzak durmak, civa miktarı fazla balıklar yerine karides, somon, sazan, vb. olta balıklarını tercih etmek tercih etmek hamilelik şansını yükseltebilmektedir.
Tüm risklere rağmen 35 yaşından sonra da sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek mümkün. Burada önemli olan anne adayına kendisine özel takip ve tedavi planı çizebilmektir.
Op. Dr. Seval TaşdemirKadın Hastalıkları, Doğum
ve Tüp Bebek Uzmanı
www.fertijin.com.tr