İzmir, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık üçüncü şehridir. Nüfusu 2019 itibarıyla 4.367.251 kişidir. Bu nüfus; 30 ilçe ve bu ilçelere bağlı 1.297 mahallede yaşamaktadır.[6] İl genelinde nüfus yoğunluğu 367'dir. Coğrafi olarak Türkiye'nin batısında bulunur ve ilin tamamı Ege Bölgesi'nde yer alır. Yüzölçümü olarak ülkenin yirmi üçüncü büyük ilidir.[7] Etrafı Aydın, Balıkesir, Manisa illeri ve Ege Denizi ve Ege Adaları ile çevrilidir.
İzmir Körfezi çevresinde bulunan şehir, her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı'nı düzenleyen önemli bir fuar merkezi ve liman kentidir.
İzmir, Antik Dönem'deki adıyla Smyrna, bir öyküye göre efsanevi kadın savaşçılar olan Amazonlar, bir başka öyküye göre Lelegler tarafından kurulmuştur. Türkiye'nin batısında, Ege Denizi kıyısında yer alan şehir, Ege Bölgesi'nin en önemli ve en büyük yerleşim merkezidir. Arkeolojik ve tarihsel birikimini koruyarak çağdaşlaşan İzmir, liman şehri olmasıyla önemli, işlek bir ticaret merkezi konumundadır. Bir tarafta şifalı termal suları, diğer tarafta masmavi denizi ve mavi bayraklı plajlarıyla sağlık ve deniz turizmi alanlarında sunduğu çeşitlilik göz doldurur.
İzmir, suyun ve rüzgârın tınısıdır. Ege Denizi'nin meltem esintilerini alan İzmir, çevresindeki doğal ve tarihî zenginlikleriyle öne çıkan Bergama, Çeşme, Foça, Kemalpaşa, Selçuk, Tire, Urla gibi belde ve ören yerleriyle hak edilmiş bir üne sahiptir.
Ziyaretçilerine Akdeniz ikliminin özelliklerini taşıyan coğrafi konumu, doğal dokusu, tarihsel derinliği olan kültürel mirası, kumsalları, termal su ve kaplıcaları, üzüm, incir, zeytin, narenciye ve deniz ürünleriyle çeşitlenen zengin mutfağı, binlerce yıl ağırladığı medeniyetlerin mirasıyla tatil için birçok ve eşsiz seçenek sunar.
Türkiye'de "Güzel İzmir" olarak anılan kent, yatlar, yolcu gemileri ve körfez vapurlarının süslediği uzun ve dar bir körfezin başında yer alır. Ilıman bir iklimi vardır ve yazın denizden gelen imbat esintisi güneşin yakıcı sıcaklığını alıp götürür. Tarihsel ve kültürel dokusuyla kendine özgü kimliği olan İzmir, Türkiye'nin 3. büyük kentidir. Körfez içine konuşlanmış limanı ise İstanbul'dan sonra Türkiye'nin 2. büyük limanıdır. Canlı ve kozmopolit bir kent olarak, Uluslararası Sanat Festivali ve Uluslararası Fuarı'yla da Türkiye'nin kültür hayatında önemli bir yer tutar.
İzmir, kordon boyunda aşktır. Alsancak ve Karşıyaka semtleri, sahil şeridi restoranları, kafeleri ve yürüyüş parkurlarında İzmirlileri buluşturan, sosyal dokunun yoğun olduğu yerlerdir.
"Benim yaşım 8500..." der İzmir. Antik İonya bölgesinin medeniyetler buketi olan bu metropol, tarihi boyunca ve mitolojisinde Amazonlara, Lidyalılara, Perslere, Büyük İskender ve Generallerine, Romalılara, Araplara, Emevilere, Bizanslılara, Selçuklulara ve Osmanlılara aralıksız binlerce yıl ev sahipliği yapmıştır.
İzmir, ozan Homeros'un ilham perisi, Makedonya Kralı Philip'in oğlu İskender'in ise rüyasıdır. Efsaneye göre, Büyük İskender, Pagos Dağı, yani bugünkü Kadifekale eteklerinde avlanmaya gittiğinde bir ağaç altında uyuyakalır. Rüyasında karşısına çıkan Nemesis adlı tanrıçalar ona, rüyayı gördüğü yerde Smyrna kentini tekrar kurmasını emreder. Antik Dönem'de, coğrafyacı Strabon, Efes'in rakibi olan Smyrna'nın en güzel İon kenti olduğunu söylemiştir.
Büyük İskender'in ölümünden sonra Roma ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, Hıristiyanlığın yayılmasına da önemli katkılarda bulunmuştur. Cenevizlilere ve Venediklilere ticaret yapma ve yerleşme olanağı sunan İzmir, 14. yüzyıldan sonra Türklerin eline geçerek sırasıyla Emir Çaka Bey ve Aydınoğlu Gazi Umur Bey'le Selçukluların yönetiminde kalmış, 15. yüzyıldan sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun bir vilayeti olmuş, I. Dünya Savaşı sırasında ise işgal edilmiştir. Kurtuluş Savaşı boyunca işgal altında kalmış, 9 Eylül 1922'de işgalden kurtulmuştur.
Ticari önemini, 18 ve 19. yüzyıllarda kente gelen İngiliz, Fransız, İtalyan ve Hollandalı tüccarların girişimleriyle, özellikle tütün, pamuk üretimi ve ihracatında göstermiştir.
İzmir, çok kültürlülüğün gülümseyen yüzüdür. Kültürel kimlik açısından bakıldığında, geçmişten gelen Levanten, Musevi ve Hıristiyan kimlikleriyle çok dinli ve çok kültürlü hoşgörünün izlerini günümüzde de sosyo- demografik yapısında taşıdığı görülür. Ziyarete açık tutulan ve etkin olarak kullanılan sinagog ve kiliseleri bu çok kültürlülüğün önemli ögeleridir. Akdeniz ikliminin egemen olduğu yörede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Kış aylarında sıcaklık nadiren sıfırın altına düşer. İklimin yumuşak olması aylarca deniz ve doğa sporlarının yapılmasına olanak tanır. Toplam yüzölçümü 11.973 km2 olan İzmir'in ilçeleri Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla'dır.
İzmir'in batısında denizi, plajları ve termal merkezleriyle Urla Yarımadası uzanır. Antik Çağ'ın en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma'nın imparatorluk devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Tüm İyon kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de adını duyuruyordu. Bu maksatla da bu şehre "Güzel İzmir", "
izmir escort" ve "la Perle de l'Ionie" (İyonya'nın İncisi) deniyordu.
İzmir, yatlar ve gemilerle çevrilmiş uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. Sahil boyunca palmiye, hurma ağaçları ve geniş caddeler bulunmaktadır. İzmir Limanı, Türkiye'nin en büyük yedinci limanıdır.