Author Topic: Yasin suresinin faziletleri  (Read 1145 times)

admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2669
    • View Profile
Yasin suresinin faziletleri
« on: July 07, 2018, 10:16:19 PM »


Yâsîn Suresi’nin Faziletleri


Allah tarafından insanlara sunulmuş olan yüzlerce farklı ayet bulunmaktadır. Bu ayetler üzerinden insanoğlu istemiş oldukları bütün soruların cevaplarına erişebilmektedir. Tabi ayetlerde anlatılmak istenen şeyleri anlayabilmek büyük bir deneyim sahibi olmanız gerekiyor. Çünkü ayetlerde söylenmekte olan cümleler ve kelimeler oldukça ağır bir biçimde ifade edilmektedir. İnsanların bunları anlayabilmesi için alimlereyönelerek soruları sormaktadırlar. Alimler yaşamış oldukları deneyimler neticesinde bu ayetleri olduğu şekilde insanlara aktarabilmektedirler. Yasin olarak bildiğimiz yani Kuran-ı Kerimin kalbi olarak isimlendiren Yasin süresinin faziletleri oldukça fazladır. İnsanlar Kuran-ı Kerim bilmedikleri halde Yasin-i Şerif okudukları zamanlarda Kuranda geçmekte olan bir sürü kelime ve ayetlere erişebilmektedir.

Yasin Suresinin Faziletleri

Yasin Suresinin Faziletleri ayetlerde şöyle anlatılmaktadır.“Her gece Yasin süresini sürekli olarak okuyan kişiler, bu hal üzerindeyken vefat ettiklerinde şehit olurlar.” Diye geçmektedir. Burada insanların Yasin-i Şerifin ne kadar önemli ve dinimiz açısından ne kadar büyük bir yere sahip olduğunu bizlere anlatılmaktadır. Bir diğer faziletlerde şu şekilde söylenilmektedir.“Kuran-ı Kerimdeki bir süre okuyana şefaat eder, bunu dinleyen her kimse affına sebep olur, ahiret hayatından korktuğundan emin olmaktadır.” Bu Yasin süresinde yer almaktadır. Yasin süresi öyle güçlü bir sure olarak karşımıza çıkmaktadır ki bütün şeytanlar Yasin-i şerifin son kısmında bulunmakta olan ayetin okunuşu sırasında bulunmuş oldukları ortamdan kaçmaktadırlar.

Yasin Süresinin Faziletlerin Anlamı

Yasin süresinde bulunmakta olan faziletler oldukça sade bir şekilde anlatılmıştır. Bunları okuyan her kimse durum ile alakalı her şeyi kolayca kavrayabilmektedir. Yasin-i şerifte yer almakta olan bazı faziletler de şöyle anlatılmaktadır. “Müslüman bir hastanın yanında Yasin-i şerif okunduğu zamanlarda Rıdvan adındaki melek cennetten şerbet getirmektedir. Suya kanmış olarak ruh teslim eder. Doymuş olarak kabre girer ve suya ihtiyaç olmaz.” Olarak bildirilmektedir. Hasta insanların yanında okunmakta olan Yasin-i Şerif hasta olan her kimse kendisine daha hayırlı bir ölüm ve acısız bir ölüm yaşamasına sebep olmaktadır. Yasin-i şerif okuyunuz onda on bereket vardır. Aç olan bir insan okursa açlığı giderilir. İhtiyaç sahibi olan bir kişi okursa ihtiyaçları karşılanır. Bekar bir insan okursa hayatında evlenir.

İslam kolaylıklar dinidir. Rabbimiz bizleri sever ve gözetir. Bu sebeple herhangi bir sıkıntıya düştüğümüzde dua ile onun kapısını çalmaktan başka çaremiz yoktur. Her gecenin sabahı olduğu gibi her derdin de bir çaresi vardır. Şüphesiz ki tüm dertlerin çaresi, tüm karanlıkların aydınlığı Rabbimiz sayesinde karşımıza çıkar. Yasin Suresi hayatımızda öne çıkması gereken surelerden biridir. Yasin Suresi’nin faziletleri saymakla bitmeyecek şekilde çoktur. Bu sebeple Yasin Suresi’ni okumayı ihmal etmemeliyiz. Sureler aracılığıyla Allah’tan yardım dilenirken inanmalı ve kalbimizi temiz tutmalıyız. Bu şekilde Rabbimizden yardım isteyebiliriz.

Yasin Suresi’nin başlıca faziletleri şöyledir. Kayıp olanların bulunması, garip ve fukarının yardım bulması, ölüm vakti gelmemişlerin iyileşmesi, bekar kimselerin evliliğe adım atması, ölüm esnasında acının duyulmaması ve ölüm esnasında meleklerin görülmesi, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacını bulması, rızık bolluğu. Yukarıda da söylediğimiz gibi Yasin Suresi’nin birçok fazileti bulunmaktadır. Birçok durumda Yasin Suresi okunarak Allah-ü Teala’dan yardım istemelisiniz.

Resulullah (sav) Hz. Ali (ra)’ya şöyle buyurmaktadır; “Ya AIi! Yasin Suresini oku, zira Yasin Suresinde on bereket vardır.” Bu on bereketi sizler için derledik;
1 – Korku duyulan şeyden emin olunulur.
2 – Susuz okunması halinde su bulunur.
3 – Ölümcül hastalık durumlarında okunursa acının dinmesine yardımcı olur.
4 – Kaybedilen şey bulunur.
5 – Hapis durumundaki kimse mahpustan kurtulur.
6 – Açlar doyar. (Aç kimselere başka yerlerden rızık bulunur.)
7 – Çıplak kimseler giydirilir. (Elbisesi olmayanlara elbise nasip olur.)
8 – Bekar kimseler evlenir.
9 – Hastalık iyileştirir. (Hasta kimseler okuması durumunda şifaya kavuşur.)
10 – Yolculukta yardım görülür. (Yolculuk esnasında veya yolculuk öncesi okunursa yardım görülür.)

Özellikle Yasin Suresi sayesinde niyet ettiklerinize kavuşmanız daha kolaylaşacaktır. Tüm yeryüzünün sahibi Allah, bizlere sureleri aracılığı yardım eder. Allah rızası için gece Yasin Suresi okuyan kimseler affedilir. Kırk bir adet Yasin Suresi, 7 güne bölünerek sabah namazından önce okunursa niyet edilen her neyse ona ulaşmasına tesir eder.

Efendimiz (sav) her şeyin bir kalbinin olduğunu ve Kur’an-ı Kerim’in kalbinin de Yasin Suresi olduğunu buyurmuşlardır. Özellikle ölüm ve ölüm sonrasında Yasin Suresi okunmalıdır. Ölüm döşeğindeki hastalara Yasin Suresi okumak onların acısını ve ızdırabını dindirmede yardımcı olur. Azrail geldiğinde hastanın canını alırken acı çekmesini engeller.

Cuma günleri kabristan ziyaretinde ana – baba ve atalarımız için okuduğumuz Yasin-i Şerif’te okunulan harf kadar bağışlanma kaybettiklerimize bahşedilir.

Yasin Suresi Allah-ü Teala katında Aziz olarak adlandırılmış, okuyanlara da Şerif denilmiştir. Kur’an-ı Kerim’in kalbi bu sure her ne sebeple olursa olsun okunduğu taktirde tesir eder. Okunması esnasında kalbin ferah olması ve Allah rızası için okunması önemlidir. Şüphesiz Allah içimizi de dışımızı da bilendir. Bu sebeple hastalıkta, sağlıkta, darlıkta, bollukta yardım dilemek ve hamd etmek için Yasin okunmalıdır.

Kaynak: Yasin suresinin faziletleri