Author Topic: 2020 Devlet Yardımı ve Devlet Destekleri  (Read 865 times)

baybars1

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 448
    • View Profile
2020 Devlet Yardımı ve Devlet Destekleri
« on: December 22, 2019, 11:44:38 PM »


Devlet Yardımı
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyal devlet anlayışının bir gerekliliği olarak toplumun her kesimine devlet desteği sağlanmaya çalışılıyor. Vatandaşlar arasındaki sosyal ve ekonomik eşitsizliğin en az indirilmesi amacıyla yapılan bu girişimler, devlet ve vatandaş arasındaki ilişkinin niteliği açısından da son derece önemlidir. Sanılanın aksine sosyal devlet anlayışıyla desteklenen Devlet yardımı sadece gelişmiş ülkelere özgü değil asıl olarak gelişmekte olan ülkelerin sosyal düzeni sağlamak için başvurdukları yöntemlerden biridir.

Devletlerin vatandaşlarına hizmet için var olduğu gerçeğinin bir göstergesi  olan devlet yardımları, halkın yaşam kalitesinin arttırılması öngrülerek yapılır. Devlet  desteklerinin ülkenin her kesimden vatandaşı için olması gerektiğine şüphe yoktur. Bunun için de devlet bir yandan sosyo ekonomik durumu asgari düzeyin altında olan vatandaşları için sağlık, eğitim, yiyecek, barınma gibi yardımlarda bulunurken;  diğer yandan da devlet ekonomisinin ve dolayısıyla yerli yatırımcının daha fazla kazanç sağlayabilmesi için girişimlerde bulunur. bunlar çoğunlukla ülkeyi ekonomik olarak ileri taşıyacak konularda devlet ve vatandaşın birlikte hareket etmesini sağlayacak olan yardımlardır.

Devlet yardımı en temel düzeyde olanı şüphesiz ki gelir düzeyi düşük olan vatandaşların hayatlarını idame ettirmeleri için yapılan yardımlardır. Bu konuda birçok çeşitlilik bulunmakla birlikte belediyeler gibi daha yerel devlet organlarında ihtiyacı olan kişilerin belirlenmesi üzerinde gerekli yardımlar sağlanmaktadır. Ülkemizde bu alanda en çok başvurulan devlet yardımları gelir seviyesinin düşük olmasına bağlı olarak istenilen temel ihtiyaç yardımları ve boşanma, vefat gibi nedenlerle çocuklara ve kadınlara yapılan yardımlardır.

Ülke ekonomisinin iç ve dış pazardaki gücünün arttırılması amacıyla devletin girişimcilere ve ihracat yapan kurum ve kuruluşlara sunduğu yardımlar da azımsanmayacak düzeydedir. Bu amaçla verilen destekler her geçen yıl artmakta ve yeni olanaklar sunulmaktadır. Özellikle dış ticaret hacminin geliştirilmesi amacıyla Yurtdışı Pazar Araştırma Desteği, Kolay Destek, Yurtdışı Fuar Desteği , Türk Eximbank Destekleri gibi birçok devlet yardımı olanakları vardır. Aynı şekilde iç ticaret hacminin geliştirilmesi amacıyla da yine aynı şekilde girişimciliği ve kadınların iş hayatına atılmasını destekleyen birçok devlet yardımı söz konusudur.

Kaynak; https://devletyardim.com